Missie en Visie

Missie

Het Nationaal Expertisecentrum Wetenschap & Samenleving bevordert de verbinding tussen wetenschap en samenleving door betere wetenschapscommunicatie.

Visie

Onze visie geeft aan wat we bedoelen met betere wetenschapscommunicatie:

  • De wetenschapscommunicatie van 2033 bereikt een breder deel van de Nederlandse bevolking.
  • De wetenschapscommunicatie van 2033 is interactiever en heeft vaker de vorm van een gelijkwaardige dialoog tussen wetenschappers en burgers.
  • De wetenschapscommunicatie van 2033 besteedt meer aandacht aan het proces en de methode van wetenschap.
  • De wetenschapscommunicatie van 2033 is doelmatiger en heeft meer impact. Vooraf wordt nagedacht over het beoogde effect en dat wordt vaker bereikt.
  • Er vindt in 2033 continue verbetering van wetenschapscommunicatie plaats. Lerend vermogen is ingebouwd in de praktijk. Werk wordt geëvalueerd en de opgedane expertise circuleert in het veld.
  • Door betere wetenschapscommunicatie hebben meer Nederlanders in 2033 begrip van proces en methode van wetenschap, kennis van de rol van wetenschap in onze geschiedenis en cultuur, en zin meer Nederlanders op een gelijkwaardige manier betrokken bij onderzoek.


Verandertheorie

Samenvatting van de redeneertrant achter het Nationaal Expertisecentrum Wetenschap & Samenleving.

Dit schema laat de redeneertrant achter het Nationaal Expertisecentrum Wetenschap & Samenleving zien. Het is een vereenvoudigde variant van en gebaseerd op de aanpak van een Theory of Change. In grote lijnen geeft het weer wat maatschappelijke doelen van wetenschapscommunicatie zijn,
wat er moet gebeuren om die te bereiken, wat de opdracht van het centrum is, welke resultaten we willen dat het centrum oplevert en welke activiteiten het kan ondernemen om dat te doen.

Hoog in het schema zin de begrippen abstract, de processen complex, de veranderingen moeilijk meetbaar; en is het onmogelijk om één oorzaak van die veranderingen aan te wijzen. Helemaal onderin staan concrete, eenduidige activiteiten die door NEWS worden ondernomen.

Het tussengebied omvat beoogde effecten, gewenste impact, visie en strategische lijnen. Het lage middenniveau, de outcome-laag, valt grotendeels binnen de invloedssfeer van NEWS. Hier staan de resultaten waar NEWS naartoe werkt en op afgerekend kan worden in evaluaties. Een niveau hoger, de impact-laag, beschrijft de situatie waar we samen naartoe willen. NEWS kan daarop weliswaar invloed uitoefenen, maar of we de gewenste impact waarmaken is sterk mede-afhankelijk van andere partijen, met name de belanghebbenden in het kennissysteem, en van ontwikkelingen in de samenleving.

Dit schema is een sterke vereenvoudiging van de werkelijkheid; alleen al omdat elke activiteit, elke interventie en elke productieve interactie meerdere effecten heeft die zelf ook weer meerdere effecten hebben. De weg naar impact is nooit lineair. Hoe die weg dan wel precies loopt, is niet vooraf te voorspellen. Al doende zal NEWS ervaringskennis opdoen. Daarmee zal het centrum de aannames, ambities en aanpak in dit schema continu toetsen en aanscherpen

Voor meer informatie zie het plan van aanpak gemaakt door kwartiermakers Ionica Smeets en Alex Verkade.