NEWSartikelen

‘We willen dat beleidsmakers met onze ideeën aan de slag gaan’

Interview | Kayla Green is kersverse doctor aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit (EUR) én practor bij mbo-instelling Albeda. ‘Een succesvol wetenschapper kun je op heel veel plekken zijn, niet alleen binnen de muren van de universiteit.’ Naar het interview.

Karim Amghar en Ilyes Machkor versterken bestuur NEWS

Nieuws | Karim Amghar en Ilyes Machkor zijn per 1 april benoemd als bestuursleden van NEWS. Met deze twee nieuwe leden is het bestuur op volle sterkte. Ionica Smeets, bestuursvoorzitter NEWS: ‘We zijn blij en trots om deze twee nieuwe bestuursleden te verwelkomen. Karim brengt brede expertise mee over kansengelijkheid en onderwijs en heeft een ongekend netwerk in het mbo en de media. Ilyes neemt een schat aan kennis mee over maatschappelijke transities en blies ons omver met zijn strategische visie.’ Naar het bericht.

NEWS’ stuurgroep is gelanceerd

Verslag | ‘NEWS komt geen moment te laat’, zo klinkt het bij onze stuurgroepinstallatie. De stuurgroep bestaat uit een twintigtal vertegenwoordigers vanuit de kennissector en de maatschappij, aangevuld met een aantal experts. De leden dragen als ambassadeurs en adviseurs bij aan de missie en visie van NEWS: de verbinding tussen wetenschap en samenleving bevorderen. Met de installatie en ondertekening van het mission statement is de organisatie van het expertisecentrum nu compleet! Naar het bericht.

‘Het maakt echt verschil als er een vrouwelijke wetenschapper in de klas komt’

Verslag | Op donderdag 6 maart organiseerde NEWS de eerste Meet the Expert sessie rondom het thema ‘samenwerkingen tussen onderzoekers en programmamakers’. Als case study behandelden we Meet the Professor, een samenwerking tussen onderzoeker Madelijn Strick (Universiteit Utrecht) en het Centrum voor Wetenschap en Cultuur (CWC). Madelijn reflecteerde samen met Stephanie Helfferich and Hilke Grootelaar van het CWC op de samenwerking: welke impact hebben ze gemaakt met hun evenement? Wat maakte de samenwerking zo waardevol? En hoe zet je een goede samenwerking op? Onderaan het bericht vinden jullie tips voor het opzetten van een Meet the Professor. Naar het bericht.

Hoe betrek je kinderen bij wetenschap? Zo!

Interview | Barbara Braams (Vrije Universiteit) en Lennart de Groot (Utrecht Universiteit) organiseren sinds 2019 een wetenschapsshow voor leerlingen in de basisschoolleeftijd: de Hoe?Zo! Show. Duizenden kinderen leren jaarlijks over wetenschap door het theaterspel van promovendi. Toch blijkt het vrijwel onmogelijk om na zes jaar structurele financiering te vinden voor het succesvolle project. Naar het interview.

Nederlanders zijn betrokken bij wetenschap, maar willen graag meer

Interview | Burgers zien nog altijd een groot belang in wetenschapscommunicatie en willen in toenemende mate betrokken worden bij de wetenschap. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Expertisecentrum Wetenschap & Samenleving (NEWS) en onderzoekers van de Science Communication and Society afdeling van de Universiteit Leiden. ‘Om het gat tussen wetenschap en samenleving te dichten, is het van belang om wetenschap toegankelijk te maken voor jongeren die er in hun eigen omgeving niet vanzelfsprekend mee in aanraking komen’, zo licht een van de deelnemers aan het onderzoek toe. Naar het artikel.

Open Call Nationale Wetenschapscommunicatiedag open

Aankondiging | Voor de Nationale Wetenschapscommunicatiedag 2025 met als thema De Kunst van Begrijpen roepen NWO en de VSC vakgenoten op om relevante en interessante bijdragen aan de dag te leveren, om zo een nog rijker en actueler programma aan te bieden. Wetenschapscommunicatoren, practitioners, onderzoekers en journalisten kunnen een voorstel indienen voor een inhoudelijke sessie op 6 oktober die bijdraagt aan de ontwikkeling van wetenschapscommunicatie als vakgebied en aan het sterker verbinden van wetenschap en samenleving. Meer informatie.

Vertrouwenscrisis? Mensen vertrouwen wetenschappers prima!

Interview | Goed nieuws! Mensen hebben nog steeds vertrouwen in wetenschappers en wetenschap. Dat blijkt uit twee grootschalige onderzoeken die de afgelopen weken zijn gepubliceerd. In Nature Human Behaviour publiceerden onderzoekers de resultaten van hun onderzoek naar het vertrouwen in wetenschappers. Kort daarna kwam de Eurobarometer met de resultaten van haar onderzoek naar de kennis en houding van Europeanen tegenover wetenschap en technologie. De overkoepelende conclusie: het idee van een wereldwijde vertrouwenscrisis in de wetenschap klopt niet. ‘Dat is alleen geen reden om op de lauweren te rusten’, zegt Bastiaan Rutjens, Universitair Hoofddocent aan de UvA. Naar het artikel

Podcasten is als olieboren

Verslag | Op donderdag 30 januari organiseerde NEWS een speciale clinic voor wetenschapspodcast. Zestien podcastmakers van in totaal elf podcasts uit heel het land reflecteerden samen met NEWS en Lieven Heeremans, artistiek leider van het Podcastnetwerk, op hun podcast: waarom zou je een wetenschapspodcast maken? Hoe zorg je voor een duidelijke visie en doelgroep? Hoe maak je een boeiend format? Niemand minder dan Gijs Rademaker, maker van de Dinocast, sloot ook aan om zijn visie op wetenschapspodcasts te delen. Onderaan het bericht vinden jullie vijf tips uit de clinic. Naar het bericht

Menopauze

Opinie | Het orginaniseren van een dialoog met patiënten kost tijd, maar het is de investering waard. Hanneke Hulst, hoogleraar ‘Neuropsychologie in Gezondheid en Ziekte’, vertelt in hoe een ‘cognitietour’ die haar groep organiseerde prangende doch hangende vragen over de interactie tussen Multiple Sclerose en de menopauze opwierp.
Naar het opiniestuk

IMPACTLAB vindt nieuw thuis bij NEWS

Nieuws | Wat voor impact heeft mijn wetenschapscommunicatieactiviteit nu eigenlijk? Voor die vraag ontwikkelden Madelijn Strick en Anne Land het IMPACTLAB een platform dat je helpt de impact van jouw werk te meten. Vanaf dit jaar neemt NEWS het IMPACTLAB over en bieden we persoonlijke ondersteuning om jou op weg te helpen naar doelmatige en impactvolle wetenschapscommunicatie. Naar het nieuwsbericht

Het is een test van je maatschappelijke relevantie

Interview | Maarten Koreman verdedigde onlangs zijn proefschrift over de toekomst van jongvolwassenen op het platteland aan de TU Delft. Zoals gebruikelijk deed hij dat voor een commissie van wetenschappers. Hij verantwoorde zich echter ook tijdens een speciale ‘maatschappelijke verdediging’ bij drie jongeren uit de doelgroep van zijn onderzoek. ‘Is dit relevant voor jullie? Kloppen deze uitkomsten?’’ Naar het interview

‘We moeten wetenschaps-communicatie echt anders gaan inrichten’

Interview | Op de Faculteit Science and Engineering van de Universiteit Maastricht ontwikkelde Dieudonnée van de Willige een speciaal trainingsprogramma voor wetenschappers. Deze Scicom Incubator bestaat uit een masterclass, financiering en mentoring op het gebied van wetenschapscommunicatie. ‘Ik heb een cursus ontwikkeld die ik zelf had willen hebben als promovendus.’ Naar het interview