Sicco de Knecht directeur Nationaal Expertisecentrum Wetenschap & Samenleving

Sicco de Knecht (36) wordt per 1 oktober de directeur van het nieuwe Nationaal Expertisecentrum Wetenschap & Samenleving (NEWS). “Wetenschap heeft meer betekenis als we het delen,” zegt De Knecht, “daarom is het van belang dat de samenleving beter wordt betrokken bij de wetenschap. Ik ben ervan overtuigd dat dit een betere wetenschap oplevert. Iets waar we allemaal baat bij hebben.”  

NEWS gaat de verbinding tussen de samenleving en de wetenschap in Nederland versterken, door te zorgen voor betere wetenschapscommunicatie. Het expertisecentrum is dit jaar opgericht met een tienjarige subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.  

NEWS zal, onder meer, wetenschappers helpen met advies over wetenschapscommunicatie, ideeën van burgers ophalen om thema’s te agenderen, meedenken over beleid en financiering van wetenschapscommunicatie, en de vele kennis en ervaring in het veld verzamelen en borgen.   

Wat het centrum níet zelf gaat doen is wetenschapscommunicatie-activiteiten gericht op burgers organiseren, projecten financieren, trainingen en opleidingen geven of communicatie-onderzoek doen. 

De Knecht: “NEWS heeft een unieke rol in het systeem, een die tot nu toe nog niet vervuld werd. Vanuit onze expertise zullen we onderzoekers en organisaties met raad en daad bijstaan en het bindmiddel proberen te zijn voor iedereen die zich met wetenschapscommunicatie bezighoudt. Dit vanuit de overtuiging dat een gelijkwaardig gesprek tussen samenleving en wetenschap nodig is.”  

Over het plan van aanpak (link), opgesteld door kwartiermakers Ionica Smeets en Alex Verkade, dachten honderden gesprekspartners uit de hele Nederlandse wetenschap en samenleving mee. “De samenleving kan veel leren van de wetenschap, maar de wetenschap kan ook veel leren van een open dialoog met de samenleving,” zegt Smeets.  

“We kozen Sicco de Knecht uit meer dan zestig zeer sterke kandidaten en zijn enorm onder de indruk van de visie, ervaring en daadkracht die hij meebrengt,” aldus Verkade. De Knecht is momenteel hoofd onderzoeksbeleid aan de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij programmacoördinator van het Open-Scienceprogramma aan de Universiteit Utrecht, werkte hij als wetenschapsjournalist en deed hij neurowetenschappelijk onderzoek. De Knecht groeide op in Nieuwegein en studeerde psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam.   

“De komende tijd zal in het teken staan van het verbinden van de gemeenschap en het samenstellen van een solide team,” zegt De Knecht, “ik kijk daar ontzettend naar uit en we treden graag in gesprek met onze partners uit de maatschappij en uit de kennissector. De lijnen zijn geopend!”   

Het Nationaal Centrum Wetenschap & Samenleving is een onafhankelijke stichting. Naast Ionica Smeets en Alex Verkade bestaat het bestuur uit Willem Bijleveld, Eveline Crone en Adriana Esmeijer. Op de hoogte blijven? Abonneer je op de Nieuwsbrief.| Beeld: Maarten Starrenburg