Het Nationaal Expertisecentrum Wetenschap en Samenleving (NEWS) bevordert de verbinding tussen wetenschap en samenleving. Dat doen we door het stimuleren van betere wetenschapscommunicatie. Onze missie is dat over tien jaar, in 2033, wetenschapscommunicatie een breder deel van de Nederlandse bevolking betrekt bij wetenschap. Ook is er vaker sprake van echte interactie tussen wetenschappers, in plaats van ‘zenden’ vanuit de wetenschap. Burgers hebben daardoor een duidelijker stem in waar de wetenschap mee bezig is en de wetenschap luistert en leert van hen.De aandacht in de communicatie gaat hierbij vaker uit naar het proces en de methode achter wetenschap worden besteed; iet alleen op resultaten en ontdekkingen. Zo wordt de wetenschap als vak inzichtelijker en toegankelijke. Tot slot moet wetenschapscommunicatie in het algemeen doelmatiger zijn, meer impact hebben en continu geëvalueerd en verbeterd worden.
Om dit te bereiken, geeft NEWS onder andere advies aan onze doelgroepen over hoe wetenschapscommunicatie beter kan. We breiden het bestaande trainingsaanbod uit, initiëren gespreksonderwerpen op basis van input van burgers, denken mee over hoe financiers wetenschapscommunicatie kunnen stimuleren en we verzamelen en bewaren kennis en ervaring binnen de wetenschapscommunicatie.
Voor meer informatie zie het Plan van Aanpak gemaakt door kwartiermakers Ionica Smeets en Alex Verkade. Or read the English version of the summary here.
Wat wij verstaan onder wetenschapscommunicatie
Wetenschapscommunicatie is het delen of bespreken van het proces, de resultaten en de gevolgen van wetenschappelijk onderzoek met mensen buiten de wetenschap, op allerlei verschillende manieren. Het is tweerichtingsverkeer tussen onderzoekers en de samenleving. Dit onderzoek kan fundamenteel, toegepast en praktijkgericht onderzoek zijn, uitgevoerd aan, mbo’s, hogescholen, universiteiten en andere kennisinstellingen.
Voorbeelden van wetenschapscommunicatie zijn bijvoorbeeld het samen bedenken van onderzoeksvragen, samen onderzoek doen, het uitleggen van wetenschappelijke resultaten of het in discussie gaan over gevolgen van wetenschappelijke vondsten.
Onze doelgroepen
NEWS richt zich op een aantal verschillende doelgroepen met de bedoeling ze zo goed mogelijk met elkaar te verbinden:
- Praktijk – De doeners. De ‘uitvoerders’ van wetenschapscommunicatie. Dit kunnen bijvoorbeeld wetenschappers of communicatieprofessionals zijn, maar ook wetenschapsjournalisten of influencers. Ze kunnen werken voor universiteiten, hogescholen, andere onderzoeksorganisatie, wetenschapsmusea, media, in loondienst of als zzp’er.
- Beleid – De denkers. Denk de ‘beleidsmakers’ die werken aan onderwerpen als impact, onderzoeksbeleid of public affairs. Dit kunnen bestuurders of medewerkers zijn op verschillende instellingen zijn die zich bezighouden met wetenschap en innovatie. Denk hierbij aan de eerdergenoemde organisaties maar ook aan adviesorganen, koepelorganisaties, ministeries of financiers.
- Onderzoek – De dromers. Onderzoekers die zich op de een of andere manier bezighouden met de verbinding tussen wetenschap en samenleving. Bijvoorbeeld in het (wetenschaps)communicatieonderzoek, Science and Technology Studies (STS), sociologie of politicologie. Dit kunnen medewerkers van een onderzoeksgroep zijn, maar ook onderzoekers of analisten die vanuit hun specifieke vakgebied of specialisme onderzoeken hoe wetenschapscommunicatie werkt.
